Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Anne & Zef / Opera

December 9, 2018 @ 8:00 pm - 10:00 pm

(English below)

HYRJA: FALAS
KONFIRMIMI I ARDHJES: pri@minbuza.nl

Anne Frank vdiq në kampin e përqëndrimit Bergen-Belsen. Zef, një djalë shqiptar i ditëve tona, është viktimë e një hakmarrjeje. Ata takohen me njëri-tjetrin në parajsë ku zbulojnë se kanë shumë gjëra të përbashkëta me njëri-tjetrin, pavarësisht dallimeve kulturore. Anne është shkrimtare, Zefit i pëlqen të jetë aktor dhe të dy kanë probleme me prindërit e tyre. Ata i tregojnë njëritjetrit për jetën e tyre, gjë që i afron gjithnjë edhe më shumë.

Kjo është, me pak fjalë, historia e operas mbresëlënëse për të rinj “Anne & Zef”. Pjesa e Annës do të luhet nga sopranoja shqiptare Anjeza Marku (2002), ndërsa baritoni Patrik Vjollca (1997) do të jetë në rolin e Zefit. Muzika do të luhet nga orkestra e përbërë nga muzikantë shqiptarë nën drejtimin e Huba Hölloköi-t.

Libretisti Ad de Bont shkroi libretin për përshtatjen e veprës së tij të suksesshme Anne & Zef, e cila bazohet në ditarin e njohur me famë botërore të Anne Frankut. Muzika është krijuar nga Monique Krüs. Regjizorja e operas, Corina van Eijk bën të ditur: “Të dy fëmijët kanë jetuar të izoluar deri në vdekjen e tyre, megjithatë ata takohen me njëritjetrin në kontekstin e lirisë absolute; në jetën e përtejme. Me këtë opera, duam të tregojmë se shumë pak ka ndryshuar që nga koha e Anne Frankut. Njerëzit janë ende të izoluar në vende për të cilat nuk dinë asgjë. Këta njerëz nuk shfaqen në lajme, megjithatë, historitë e tyre dalin në pah pas shumë kohësh pasi ato kanë ndodhur. Falë Anne Frankut, ne tani dimë shumë më tepër për jetën e përditshme gjatë Luftës së Dytë Botërore. Kjo nuk është një temë e thjeshtë, megjithatë, për shkak të muzikës prekëse, e cila është kompozuar posaçërisht për këta këngëtarë të rinj, opera premton të jetë një pjesë emocionuese dhe tepër prekëse.

Opera është e përshtatshme për të rritur dhe fëmijë nga mosha 12 vjeçare. Anne & Zef është autorizuar nga Orkestra Filarmonike Holandeze. Produksioni origjinal i orkestres në dirigjimin e Corina van Eijk, me skenografi dhe video te animuara nga Jolanda Lanslots dhe ndriçim nga Henk Post do të prezantohet me një përkthim të ri në gjuhën angleze nga Jonathan Levi në bashkëpunim me Opera Spanga, Syrin Blu, Ambasadat e Mbretërisë së Vendeve të Ulëta në Tiranë dhe Prishtinë, të mbështetur nga Bavaria Holland, VidiSquare, Neelevat, Fiege transport, “Fondi për Performancën e Arteve të Hollandës” dhe Ambasada e Izraelit në Tiranë.

SINOPSIS

Anne Frank është në Parajsë. Aty shfaqet Zef Bunga që mendon se e njeh atë. Ata flasin për jetën dhe vdekjen e tyre dhe se çfarë bënin kur qëndronin të fshehur. Anne shkruante ditarin e saj dhe Zef vepronte. Anne e pyeti Zefin nëse ai dëshironte të bënte diçka për të dhe së shpejti ajo ra dakort me të; Zef luante rolin e babai e tij, dhe Anne rolin nënës se tij. Zef flet për Kanunin, gjakmarrjen dhe vëllain e tij, Anne i tregon për kohën e saj në kampin Westerbork dhe atë të përqëndrimit Auschwitz. Ata ankohen për prindërit e tyre dhe flasin për ëndrrat e tyre. Midis adoleshentëve krijohet një lidhje e veçantë.

Shfaqja do të luhet në gjuhën angleze. Para performancës bëhet një hyrje dhe në fund të saj publikut i jepet mundësia t’u bëjë pyetje krijuesve dhe interpretuesve.

——————–

ENTRANCE: FREE
ATTENDANCE CONFIRMATION: pri@minbuza.nl

Anne Frank died in concentration camp Bergen-Belsen. Zef, an Albanian boy from our time, is the victim of a vendetta. They meet each other in “heaven” where they find out that they have a lot in common despite their cultural differences. Anne is a writer, Zef would like to be an actor and they both have issues with their parents. They tell each other about their lives which brings them closer and closer together.

This is, in short, the story of the fascinating youth opera ‘Anne & Zef’. Anne will be played by the Albanian soprano Anjeza Marku (2002), and bariton Patrik Vjollca (1997) will take on the role of Zef. The music will be performed by an orchestra formed of Albanian musicians and will be conducted by Huba Hölloköi.

Playwright Ad de Bont wrote the libretto for this opera, based on his successful play Anne & Zef, which was inspired by Anne Frank’s world famous diary. The music is by Dutch composer Monique Krüs. Director of the opera Corina van Eijk, who also adapted the libretto, states the following: ‘Both children have been locked up until their deaths, but they meet each other in the context of absolute freedom; the afterlife. With this opera, we want to show that little has changed since the times of Anne Frank. People are still locked up in places of which we hardly learn or hear anything. These people do not appear in the news; their stories however rise to the surface only years after they have taken place. Thanks to Anne Frank, we now know a lot more about daily life during World War II. It is not a light topic, however, due to the compassionate music, which is composed particularly for young singers, the opera promises to be thrilling as well as a moving experience’.

The opera is suitable for adults and children from the age of 12. Anne & Zef was commissioned by Netherlands Philharmonic Orchestra. The original production by the orchestra, directed by Corina van Eijk, with set designs and video animation by Jolanda Lanslots and lighting designs by Henk Post, will be presented in a new English translation by Jonathan Levi in cooperation with Opera Spanga, Syri Blu, The Embassies of the Kingdom of the Netherlands in Tirana and Pristina and is supported by Bavaria Holland, VidiSquare, Neelevat and Fiege transport, the “Performing Arts Fund NL” and the Embassy of Israel in Tirana.

SYNOPIS

Anne Frank is in Heaven. Zef Bunga appears and thinks he recognizes her. They talk about their lives and death and what they did when they went into hiding. Anne wrote her diary and Zef was acting. Anne asks Zef if he wants to do some acting for her and soon she plays along herself; Zef plays his own father and Anne his mother. Zef talks about the Kanun, the blood revenge and his brother, Anne tells about her time in camp Westerbork and the concentration camp Auschwitz. They complain about their parents and share their dreams. A special connection develops between the teenagers.

The opera will be performed in English. Prior to the performance, an introduction is given and afterwards there is an opportunity to ask questions to the makers and performers.

Details

Date:
December 9, 2018
Time:
8:00 pm - 10:00 pm
Event Category:

Organizers

Kino ARMATA
Embassy of the Netherlands in Kosovo
Embassy of the Netherlands in Albania

Venue

Kino ARMATA
Brigada e Kosoves
Prishtina, 10000
+ Google Map