Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Summer School as School 2019

August 5, 2019 @ 7:00 pm - August 21, 2019 @ 10:00 pm

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor në Prishtinë ka kënaqësinë të prezentoj sesionin e pestë të Shkolla Verore si Shkollë.

Programi mbahet nga 5 – 21 gusht, 2019.

Programi i Shkolla Verore si Shkollë 2019 zhvillohet rreth katërmbëdhjetë kurseve, programit publik me ligjerata, konferenca, performanca, programin shkollor të filmit, DJ sesionet dhe ekspozitat nga artistët, kuratorët, shkrimtarët dhe studiuesit, duke përfshirë: Julieta Aranda, Franc Ashiku, Zdenka Badovinac, Eva Birkenstock, Sezgin Boynik, Boris Buden, Keti Chukhrov, Qendresë Deda, Adrian Deva, Patricia Falguières, Lek M. Gjeloshi, Tone Hansen, Albert Heta, Edi Hila, Koh Nguang How, Hristina Ivanoska, Ana Janevski, Liburn Jupolli, Sami Khatib, Nadežda Kirćanski, Elzbieta Matynia, Ari Benjamin Meyers, Suzana Milevska, Nebojsa Milikić, Miran Mohar, Zef Paci, Cesare Pietroiusti, Armina Pilav, Petrit Pula, Sonja Radaković, Bernhard Rüdiger, Yll Rugova, Renata Salecl, Silke Schmickl, Driton Selmani, Branimir Stojanović, DJ Tahira, Gáspár Miklós Tamás, Tatiana Tarrago, Marina Otero Verzier, Jelena Vesić, Anton Vidokle dhe Gëzim Visoka, ndër të tjerë.

Programi Publik i Shkolla Verore si Shkollë 2019 shërben si platformë e përbashkët për udhëheqësit e kurseve, ligjeruesit, pjesëmarrësit dhe publikun.

Orari i Programit Publik të Shkolla Verore si Shkollë 2019:

E shtunë, 27 korrik, 2019
22:00 DJ Sesioni I. me DJ Tahira

E hënë, 5 gusht, 2019
20:00 Prezentimi i Shkollës Verore si Shkollë 2019 nga Vala Osmani dhe Albert Heta
20:20 Prezentim nga Miklos Tamás Gáspár, në diskutim me Nebojša Milikić

E martë, 6 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga Julieta Aranda
20:00 Prezentim nga Cesare Pietroiusti

E mërkurë, 7 gusht, 2019
18:00 Shkolla Verore si Shkollë 2019 Konferencë me Zdenka Badovinac, Patricia Falguières, Tatiana Tarrago, Tone Hansen, Albert Heta, Miran Mohar, Marina Otero dhe Yll Rugova.

E enjte, 8 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga Renata Salecl dhe Armina Pilav
20:00 Prezentim nga Jelena Vesić

E premte, 9 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga Koh Nguang How
20:00 Hapja e ekspozitës “Art Places from the Singapore Art Archive Project” nga Koh Nguang How

E shtunë, 10 gusht, 2019
19:00 Programi i Shkollës së Filmit: Dy Programet e Filmit që prezentojnë dhe vënë në pah Koleksionin Kombëtar të Singaporit, i kuruar nga Silke Schmickl

E hënë, 12 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga Gëzim Visoka
20:00 Prezentim nga Boris Buden

E martë, 13 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga Bernhard Rüdiger
20:00 Prezentim nga Hristina Ivanoska

E mërkurë, 14 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga Suzana Milevska
20:00 Prezentim nga Branimir Stojanović
22:00 Live Session II. me Liburn Jupollin

E enjte, 15 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga Ari Benjamin Meyers dhe Eva Birkenstock
20:00 Prezentim nga Sami Khatib

E premte, 16 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga Edi Hila dhe Zef Paci
20:00 Prezentim nga Elzbieta Matynia

E shtunë, 17 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga fituesit e YVAA Qëndresa Deda, Nadežda Kirćanski dhe Lek M. Gjeloshi, moderuar nga Adrian Deva
20:30 Prezentim nga Driton Selmani, në diskutim me Sezgin Boynik
22:00 DJ Sesioni III. me Sami Khatib

E hënë, 19 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga Sezgin Boynik
20:00 Prezentim nga Ana Janevski

E martë, 20 gusht, 2019
19:00 Prezentim nga Anton Vidokle
20:00 Programi i Shkollës së Filmit: Shfaqja dhe diskutimi i “Communion” nga Keti Chukhrov, në diskutim me Anton Vidokle

E mërkurë, 21 gusht, 2019
20:00 Performanca e artistëve të përzgjedhur pjesëmarrës: Sonja Radaković
22:00 DJ Sesioni IV. me Petrit Pula

EKSPOZITAT
ART PLACES FROM THE SINGAPORE ART ARCHIVE PROJECT nga Koh Nguang How
Vendi: Klubi i Boksit, Rr. Mark Isaku Street, Prishtinë 10000, Kosovë

MUSEUM OF AMERICAN ART IN PRISHTINA
Vendi: Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë, Str. Henrik Bariç No.23, Prishtinë 10000, Kosovo

Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë, udhëheqësit e kurseve dhe bashkëpunëtorët e Shkollës Verore si Shkollë 2019 kanë përgatitur një program sfidues dhe frymëzues për pjesëmarrësit bashkëpunues.

Kursi 1: Fatkeqësia si dizajn: Akte të zotit, akte të njeriut, nga Julieta Aranda
5 – 10 gusht, 2019

Kursi 2: Arkitektura e ekspozitave dhe politikat e të përkohshmes, nga Marina Otero Verzier
5 – 8 gusht, 2019

Kursi 3: Mendimet jofunksionale, nga Cesare Pietroiusti
5 – 7 gusht, 2019

Kursi 4: Kurimi si formë e organizimit të eksperiencës: Ku, si, pse dhe me kë pas përfundimit të vëmendjes, nga Jelena Vesić
5 – 10 gusht, 2019

Kursi 5: Hapësira dhe Shoqëria Post-traumatike: Observime radikale dhe transformimi i dhunës, nga Renata Salecl dhe Armina Pilav
5 – 10 gusht, 2019

Kursi 6: DUET (versioni për punëtori): Dëshironi të këndoni me mua?, nga Ari Benjamin Meyers dhe Eva Birkenstock
12 – 15 gusht, 2019

Kursi 7: Teoria, pse? Kritika si produkt, nga Sami Khatib
12 – 17 gusht, 2019

Kursi 8: Hapësirë e lirë ku gjërat mund të bashkohen: A është ky një kurs për skulpturë?, nga Bernhard Rüdiger
12 – 17 gusht, 2019

Kursi 9: Arti i pa përbrendsuar dhe gjuha e çuditshme e artit, nga Boris Buden
12 – 15 gusht, 2019

Kursi 10: Brenda gjuhës: Arti dhe fjalët, nga Sezgin Boynik
14 – 21 gusht, 2019

Kursi 11: Çka dreqin është uji?, nga Lek M. Gjeloshi
12 – 18 gusht, 2019

Kursi 12: Ndërmjet shpresës dhe Dëshprimit – Tri dimensione për politikat demokratike dhe artit, nga Elzbieta Matynia
16 – 18 gusht, 2019

Kursi 13: Çdo artist është arkivist? Ta bëjmë nje arkivë të artit!, nga Koh Nguang How
16 – 21 gusht 2019

Kursi 14: Instituti i Artit në kushtet e 3 esencializimave: Kibernetik, de-kolonial dhe pop performativ, nga Keti Chukhrov
19 – 21 gusht, 2019

Me Shkollën Verore si Shkollë, Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë dhe institucionet partnere kanë krijuar një platformë unike të bashkëpunimit rajonal dhe ndërkombëtar, të stacionuar në Prishtinë, duke zhvilluar një planprogram ndërdisiplinar, duke angazhuar profesionistë të zgjedhur për të përhapë dije dhe shkëmbyer ekpertizën e tyre në Prishtinë me studentë ndërkombëtarë dhe me publikun.

Aktualisht, Shkolla Verore si Shkollë është platformë udhëheqëse në bashkëpunim rajonale në art dhe prodhim të diskursit, dhe model që ndërlidhë kapacitetin e rajonit të Evropës Jug-Lindore, profesionistët e angazhuar ndërkombëtar dhe institucionet partnere për të prodhuar dhe shpërndarë një model ndër-disiplinorë të edukimit dhe bashkëpunimit artistik.

Fillimisht e frymëzuar nga rasti i Kosovës, ku sistemi arsimor ishte strukturuar në mes të viteteve të 70-ta të shekullit të kaluar, Shkolla Verore si Shkollë është e dizajnuar për të bashkuar dhe për të përhapur dijen dhe për të trajtuar sfidat e ditëve të sotme, duke zbatuar modele të reja dhe mundësi në arsimimin artistik dhe bashkëpunimin arsimor dhe artistik.

Pas suksesit të arritur në këto vite të kaluara, Shkolla Verore si Shkollë këtë vit e ndërton agjendën e saj duke u mbështetur në perspektiva të ndryshme dhe përvoja që në teori dhe praktikë reflektojnë dhe sfidojnë historinë rajonale dhe lidhjen me artit, në kontekstin më të gjërë, me zhvillimet politike dhe shoqërore.
Nëpërmes situatave që i tejkalojnë kufijt normal, Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë me Shkolla Verore si Shkollë tenton të ndërlidhë dijenin dhe (ri)pozicionojë kapacitetin e vendit dhe rajonit të Evropës Jug-Lindore në raport me koordinatat e saja ndërkombëtare dhe globale.

132 pjesëmarrësit e përzgjedhur për Shkollën Verore si Shkollë 2019 vijnë prej 37 shteteve, duke përfshirë: Austrinë, Australinë, Bjellorusinë, Brazilin, Bosnjën dhe Hercegovinën, Bulgarinë, Emiratet e Bashkuara Arabe, Finlandën, Francën, Gjermaninë, Greqinë, Gruzinë, Holandën, Hungarinë, Italinë, Izralelin, Kinën, Kroacinë, Kosovën, Lituaninë, Libanin, Maqedoninë, Mbretëria e Bashkuar, Norvegjinë, Polininë, Serbinë, SHBA-në, Shqipërinë, Suedinë, Sllovakinë, Slloveninë, Taiwanin, Turqinë, Tunizinë, Ukrainën, Zvicrrën.

Institucionet kryesore partnere të Stacion – Qendra për Art Bashkëkohor Prishtinë për Shkolla Verore si Shkollë 2019 janë École nationale supérieure des beaux-arts de Lyon, France, IRWIN group, Cultural Center Rex / Fund b92, Beograd, Pres to Exit Project Space, Shkup, Art House, Shkodër, ZETA Center for Contemporary Art, Tiranë, Institute for Contemporary Art, Podgoricë, Sonemus Association, Sarajevë, Brasil Summerfest – New York City, Independent Curators International – ICI, New York.

Shkolla Verore si Shkollë 2019 mbështetet nga The Trust for Mutual Understating, Ambasada e SHBA-së në Kosovë, Ministria e Arsimit, Shkencës dhe Teknologjisë e Republikës së Kosovës, Zyra e Presidentit të Kosovës, Fondacioni Friedrich-Ebert-Stiftung Zyra në Kosovë, Fondacioni ERSTE, Këshilli Kombëtar i Artit i Singaporit, Galeria Kombëtare e Singaporit, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit e Republikës së Kosovës, Ambasada e Republikës së Sllovenisë në Prishtinë, Komuna e Prishtinës, Kultura për ndryshim – Projekt i financuar nga BE që implementohet nga Qendra Multimedia dhe Goethe-Institut, Rrjeti i Institucioneve të Pavarura të Artit dhe Kulturës – RRIPAK, X-Print dhe DZG.

*

Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina is pleased to announce the fifth annual session of Summer School as School.

The program is held August 5 – 21, 2019.

The 2019 program of Summer School as School revolves around fourteen courses, the public program with lectures, conferences, performances, film school program, DJ sessions and exhibitions by artists, writers, and scholars, including: Julieta Aranda, Franc Ashiku, Zdenka Badovinac, Eva Birkenstock, Sezgin Boynik, Boris Buden, Keti Chukhrov, Qendresë Deda, Adrian Deva, Patricia Falguières, Lek M. Gjeloshi, Tone Hansen, Albert Heta, Edi Hila, Koh Nguang How, Hristina Ivanoska, Ana Janevski, Liburn Jupolli, Sami Khatib, Nadežda Kirćanski, Elzbieta Matynia, Ari Benjamin Meyers, Suzana Milevska, Nebojsa Milikić, Miran Mohar, Zef Paci, Cesare Pietroiusti, Armina Pilav, Petrit Pula, Sonja Radaković, Bernhard Rüdiger, Yll Rugova, Renata Salecl, Silke Schmickl, Driton Selmani, Branimir Stojanović, DJ Tahira, Gáspár Miklós Tamás, Tatiana Tarrago, Marina Otero Verzier, Jelena Vesić, Anton Vidokle and Gëzim Visoka, amongst others.

The Public Program organized during Summer School as School 2019 serves as a common platform for faculty, participants, and the public.

The Schedule of the Public Program of Summer School as School 2019:

Saturday, July 27, 2019
22:00 DJ Session I. with DJ Tahira

Monday, August 5, 2019
20:00 Introduction of the Summer School as School 2019 by Vala Osmani and Albert Heta
20:20 Presentation by Tamás Gáspár Miklós, in discussion with Nebojša Milikić

Tuesday, August 6, 2019
19:00 Presentation by Julieta Aranda
20:00 Presentation by Cesare Pietroiusti

Wednesday, August 7, 2019
18:00 Summer School as School 2019 Conference with Zdenka Badovinac, Patricia Falguières, Tatiana Tarrago, Tone Hansen, Albert Heta, Miran Mohar, Marina Otero and Yll Rugova

Thursday, August 8, 2019
19:00 Presentation by Renata Salecl and Armina Pilav
20:00 Presentation by Jelena Vesić

Friday, August 9, 2019
19:00 Presentation by Koh Nguang How
20:00 Opening of the exhibition “Art Places from the Singapore Art Archive Project” by Koh Nguang How

Saturday, August 10, 2019
19:00 Film School Programme: Artist film highlights from Singapore’s National Collection, curated by Silke Schmickl

Monday, August 12, 2019
19:00 Presentation by Gëzim Visoka
20:00 Presentation by Boris Buden

Tuesday, August 13, 2019
19:00 Presentation by Bernhard Rüdiger
20:00 Presentation by Hristina Ivanoska

Wednesday, August 14, 2019
19:00 Presentation by Suzana Milevska
20:00 Presentation by Branimir Stojanović
22:00 Live Session II. with Liburn Jupolli

Thursday, August 15, 2019
19:00 Presentation by Ari Benjamin Meyers and Eva Birkenstock
20:00 Presentation by Sami Khatib

Friday, August 16, 2019
19:00 Presentation by Edi Hila and Zef Paci
20:00 Presentation by Elzbieta Matynia

Saturday, August 17, 2019
19:00 Presentation by YVAA winners Qëndresa Deda, Nadežda Kirćanski and Lek M. Gjeloshi, moderated by Adrian Deva
20:30 Presentation by Driton Selmani, in discussion with Sezgin Boynik
22:00 DJ Session III. with Sami Khatib

Monday, August 19, 2019
19:00 Presentation by Sezgin Boynik
20:00 Presentation by Ana Janevski

Tuesday, August 20, 2019
19:00 Presentation by Anton Vidokle
20:00 Film School Program: Screening and discussion of “Communion” by Keti Chukhrov, in discussion with Anton Vidokle

Wednesday, August 21, 2019
20:00 Selected Participating Artists Performance: Sonja Radaković
22:00 DJ Session IV. with Petrit Pula

EXHIBITIONS
ART PLACES FROM THE SINGAPORE ART ARCHIVE PROJECT by Koh Nguang How
Venue: The Boxing Club, Mark Isaku Street, Prishtina 10000, Kosovo

MUSEUM OF AMERICAN ART IN PRISHTINA
Venue: Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina, Str. Henrik Bariç No.23, Prishtina 10000, Kosovo

Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina and Summer School as School 2019 faculty have compiled a challenging and inspiring program, organized August 5 – 21, 2019, combining theory-based and production classes.

Course 1: Disaster as Design: Acts of god, Acts of men, by Julieta Aranda
5 – 10 August, 2019

Course 2: Architecture Exhibitions and the Politics of the Temporal, by Marina Otero Verzier
5 – 8 August, 2019

Course 3: Non-Functional Thoughts, by Cesare Pietroiusti
5 – 7 August, 2019

Course 4: Curating as the Mode of Organization of Experience: Where, how, why and with whom after the end of attention?, by Jelena Vesić
5 – 10 August, 2019

Course 5: Post-traumatic Space and Society: Radical observations and transformation of violence, by Renata Salecl and Armina Pilav
5 – 10 August, 2019

Course 6: DUET (workshop version): “Would you like to sing with me?”, by Ari Benjamin Meyers and Eva Birkenstock
12 – 15 August, 2019

Course 7: Why Theory? Criticality as commodity, by Sami Khatib
12 – 17 August, 2019

Course 8: Free Space Where Things can come Together: Is this a sculpture class?, by Bernhard Rüdiger
12 – 17 August, 2019

Course 9: Disembedded Art and its Weird Language, by Boris Buden
12 – 15 August, 2019

Course 10: Inside the Language: Art and words, by Sezgin Boynik
14 – 21 August, 2019

Course 11: What the Hell is Water?, by Lek M. Gjeloshi
12 – 18 August, 2019

Course 12: Between Hope and Despair: Three discussions on Democratic Politics and the Arts, by Elzbieta Matynia
16 – 18 August, 2019

Course 13: Every Artist is an Archivist? Let’s Make an Art Archive!, by Koh Nguang How
16 – 21 August, 2019

Course 14: Institute of Art in the Conditions of 3 Essentialisms: Cyber, De-Colonial, Pop-Performative, by Keti Chukhrov
19 – 21 August, 2019

With Summer School as School, Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina and partner institutions have created a unique collaborative international platform based in Prishtina, developing an interdisciplinary curriculum and engaging practitioners to share knowledge and expertise with international students and the public.

Presently, Summer School as School is the leading regional collaborative platform in art and discourse production, and a model that unites the capacity of the region of Southeastern Europe, engaged international faculty and partner institutions to produce and disseminate a inter-disciplinary model of education and art collaboration.

Originally inspired by the case of Kosovo, where the education system was structured in the mid-1970s, Summer School as School is designed to bring together and disseminate critical knowledge and address relevant challenges of today, implementing new models and possibilities in art education and artistic collaboration.

After running for the past years to much success, this year’s Summer School builds its agenda upon the various perspectives and experiences that theoretically and practically reflect and challenge the ongoing regional history and its connections to broader art, political and societal developments. Through situations that escape the normal limits, Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina with Summer School as a School seeks to intertwine knowledge and (re)position the region of Southeast Europe in relation to its international and global coordinates.

Selected 132 participants for Summer School as School 2019 come from 37 countries, including: Albania, Austria, Australia, Belarus, Brazil, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, China, Croatia, United Arab Emirates, Finland, France, Germany, Greece, Georgia, Hungary, Italy, Iraq, Israel, Republic of Kosovo, Lithuania, Lebanon, North Macedonia, Netherlands, Norway, Poland, Serbia, Sweden, Slovakia, Slovenia, Switzerland, Taiwan, Turkey, Tunisia, United Kingdom, Ukraine, United States.

The main partner institutions of the Station – Contemporary Art Center Prishtina for Summer School as School 2019 are the National Contemporary Arts Lyon, France, IRWIN group, Cultural Center Rex / Fund b92, Belgrade, Exit Space Project, Skopje, Art House, Shkodra , Center for Contemporary Art ZETA, Tirana, Institute for Contemporary Art, Podgorica, Sonemus Association, Sarajevo, Summerfest in Brazil – New York City, International Curators International – ICI, New York.

Summer School as School 2019 is supported by The Trust for Mutual Understating, US Embassy in Kosovo, Ministry of Education, Science and Technology of the Republic of Kosovo, Office of the President of Kosovo, Friedrich-Ebert-Stiftung Foundation in Kosovo, ERSTE Foundation, Manifesta Foundation, The National Arts Council, Singapore, National Gallery of Singapore, Ministry of Culture, Youth and Sports of the Republic of Kosovo, Embassy of the Republic of Slovenia in Prishtina, Municipality of Prishtina, Culture for Change – EU funded project implemented by the Multimedia Center and Goethe-Institut, Network of Independent Institutions of Art and Culture – RRIPAK, Sabaja, X-Print and DZG.

*

Stacion – Centar za savremenu umetnost Priština sa zadovoljstvom najavljuje peto godišnje izdanje Letnje Škole kao Škole.

Program će se održati od 5. do 21. avgusta 2019. godine.

Program Letnje Škole kao Škole za 2019. godinu obuhvataće 14 kurseva, javni program sa predavanjima, konferencijama, performansama, program filmske škole, DJ sesije i izložbe umetnika, slikara, pisaca, profesora, uključujući sledeća imena: Hulijeta Aranda, Franc Ašiku, Zdenka Badovinac, Sezgin Bojnik, Eva Birkenstok, Boris Buden, DJ Tahira, Keti Čukrov, Ćendrese Deda, Patrisija Falgier, Lek M. Djeloši, Tone Hansen, Albert Heta, Edi Hila, Koh Nguang Hov, Hristina Ivanoska, Ana Janevski, Liburn Jupolli, Sami Katib, Nadežda Kirćanski, Elžbieta Matinia, Ari Bendžamin Majers, Suzana Milevska, Nebojša Milikić, Miran Mohar, Zef Paci, Ćezare Pjetrojusti, Petrit Pula, Armina Pilav, Sonja Radaković, Bernard Rudiger, Yl Rugova, Renata Salecl, Silke Schmickl, Driton Selmani, Branimir Stojanović, DJ Tahira, Gašpar Mikloš Tamaš, Tatiana Tarrago, Marina Otero Verzije, Jelena Vesić, Anton Vidokle, kao i Gezim Visoka, između ostalih.

Javni program organizovan tokom Letnje Škole kao Škole 2019 služi kao zajednička platforma za nastavnike, učesnike i javnost.

Raspored javnog programa Letnje Škole kao Škole 2019:

Subota, 27. jul 2019
22:00 DJ Session I. sa DJ Tahirom

Ponedeljak, 5. avgust 2019
20:00 Predstavljanje Letnje škole kao škole 2019 od strane Vale Osmani i Alberta Hete
20:20 Prezentacija Tamasa Gaspara Miklosa praćena diskusijom sa Nebojšom Milikićem

Utorak, 6. avgust 2019
19:00 Prezentacija Huliete Arande
20:00 Prezentacija Cesarea Pietrouistija

Sreda, 7. avgust
18:00 Konferencija Letnje škole kao škole 2019 sa Zdenkom Badinovac, Patricijom Falguieres, Tatianom Tarrago, Tone Hansen, Albertom Hetom, Miranom Moharom, Marinom Otero i Yllom Rugovom

Četvrtak, 8. avgust 2019
19:00 Prezentacija Renate Salecl i Armine Pilav
20:00 Prezentacija Jelene Vesić

Petak, 9. avgust 2019
19:00 Prezentacija Koha Nguang Howa
20:00 Otvaranje izložbe “Art Places from the Singapore Art Archive Project” Koha Nguang Howa

Subota, 10. avgust 2019
19:00 Program filmske škole: Dva filmska programa koji prikazuju najistaknutije iz Nacionalne kolekcije Singapura, kustosice Silke Schmickl

Ponedeljak, 12. avgust 2019
19:00 Prezentacija Gezima Visoke
20:00 Prezentacija Borisa Budena

Utorak, 13. avgust 2019
19:00 Prezentacija Bernharda Rudigera
20:00 Prezentacija Hristine Ivanoske

Sreda, 14. avgust 2019
19:00 Prezentacija Suzane Milevske
20:00 Prezentacija Branimira Stojanovića
22:00 Live Session II. sa Liburnom Jupullijem

Četvrtak, 15. avgust 2019
19:00 Prezentacija Arija Benjamin Meyersa i Eve Birkenstock
20:00 Prezentacija Samija Khatiba

Petak, 16. avgust 2019
19:00 Prezentacija Edija Hile
20:00 Prezentacija Elzbiete Matynie

Subota, 17. avgust 2019
19:00 Presentation by YVAA winners Qëndrese Dede, Nadežde Kirćanski i Leka M. Gjeloshija, moderirano od strane Adriana Deve
20:30 Prezentacija Sritona Selmanija, praćena diskusijom sa Sezginom Boynikom
22:00 DJ Session III. sa Samjem Khatibom

Ponedeljak, 19. avgust 2019
19:00 Prezentacija Sezgina Boynika
20:00 Prezentacija Ane Janevski

Utorak, 20. avgust 2019
19:00 Prezentacija Antona Vidoklea
20:00 Progam filmske škole: Projekcija i diskusija o “Zajedništvu” Keti Chukhrov, u razgovoru sa Antonom Vidokleom

Sreda, 21. avgust 2019
20:00 Odabrani umetnički performans učesnika: Sonja Radaković
22:00 DJ Session VI. sa Petritom Pulom

IZLOŽBE
ART PLACES FROM THE SINGAPOURE ART ARCHIVE PROJECT
sa Koha Nguang Howa

MUSEUM OF AMERICAN ART IN PRISHTINA
Adresa: Stacion – Centar za savremenu umetnost Priština, Henrik Bariç, b.23, 10000 Priština, Kosovo

Stacion – Centar za savremenu umetnost Priština i presavači ovogodišnje Letnje Škole kao Škole sastavili su izazovan i inspirativan program, koji će, kombinujući kurseve zasnovane na teoriji i praksi, biti organizovan u periodu izmedju 5. i 21. avgusta 2019. godine.

Kurs 1: Katastrofa kao dizajn: Božija dela, ljudska dela, sa Hulijeta Aranda
5 – 10. avgust 2019.

Kurs 2: Izložbe arhitekture i vremenske politike, od Marina Otero Verzije
5 – 8. avgust 2019.

Kurs 3: Nefunkcionalne misli, od Ćezare Pjetrojusti
5 – 7. avgust 2019.

Kurs 4: Kuriranje kao model organizacije iskustva:
Gde, kako, zašto i sa kim nakonzavršetka pažnje?, od Jelena Vesić
5 – 10. avgust 2019.

Kurs 5: Post-traumatični prostor i društvo: Radikalna posmatranja i transformacija nasilja, od Renata Saleci i Armina Pilav
5 – 10. avgust 2019.

Kurs 6: DUET (radionica): Da li želiš da pevaš sa mnom?, od Ari Bendžamin Majers i Eva Birkenstok
12 – 15. avgust 2019.

Kurs 7: Zašto teorija? Kritika kao roba, od Sami Katib
12 – 15. avgust 2019.

Kurs 8: Slobodan prostor gde se stvari mogu zbližiti: Da li je ovo čas vajarstva?, od Bernard Rudiger
12. – 17. avgust 2019.

Kurs 9: Neukotvljena umetnost i njen čudnovati jezik, od Boris Buden
12 – 15. avgust 2019.

Kurs 10: Unutar jezika: Umetnost i reči, od Sezgin Bojnik
14 – 21. avgust 2019.

Kurs 11: Šta je, dovraga, to voda?, od Lek M. Djeloši
12 – 18. avgust 2019.

Kurs 12: Između nade i očaja: tri diskusije o demokratskoj politici i umetnosti, od Elžbieta Matinia
16 – 18. avgust 2019. god.

Kurs 13: Svaki je umetnik arhivar? Da napravimo umetnički arhiv!, od Koh Nguang Hov
16 – 21. avgust 2019.

Kurs 14: Institut umetnosti u uslovima triju esencijalizama: sajber, de-kolonijalnog, pop-performativnog, od Keti Čukrov
19 – 21. avgust 2019.

Sa Letnjom Školom kao Školom, Stacion – Centar za savremenu umetnost Priština u saradnji sa partnerskim institucijama stvorio je jedinstvenu kolektivnu medjunarodnu platformu sa sedištem u Prištini, kojom se razvija interdisciplinarni nastavni plan i program a stručnjaci podstiču na razmenu znanja i iskustava kako sa međunarodnim studentima tako i sa javnošću.

Danas, Letnja Škola kao Škola predstavlja vodeću regionalnu platformu za umetničku saradnju i diskurzivnu produkciju, ali i model koji ujedinjuje sposobnosti jugoistočne Europe angažovanjem međunarodnog nastavničkog osoblja i partnerskih institucija u cilju proizvodnje i rasprostranjenja interdisciplinarnog modela obrazovanja i umetničke saradnje.

Prvobitno inspirisana situacijom na Kosovu, gde je edukativni sistem izgrađen sredinom sedamdesetih godina dvadesetog veka, Letnja Škola kao Škola je osmišljena sa namerom da poveže i rasprostrani kritičko znanje i da ukaže na bitne izazove današnjice, kako bi sprovela nove modele i mogućnosti na nivou umetničkog obrazovanja i umetničke saradnje.

Nakon postignutih uspeha tokom prethodnih godina, ovogodišnja Letnja Škola kao Škola svoj nastavni program gradi na osnovu brojnih perspektiva i iskustava koje teoretski i praktično odražavaju i dovode u pitanje tekuću istoriju regije i njenu povezanost sa širim umetničkim, političkim i društvenim razvojem. Kroz situacije koje prevazilaze normativne granice, Stacion – Centar za savremenu umetnost u Prištini teži da Letnjom Školom kao Školom ispreplete znanja i preodredi poziciju regiona jugoistočne Evrope u odnosu na međunarodne i globalne koordinate.

132 izabranih učesnika Letnje škole kao škole 2019 dolaze iz 37 zemalja, uklučujući: Albaniju, Austriju, Australiju, Bjelorusiju, Brazil, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Kinu, Kosovu, Hrvatsku, Ujedinjene Arapse Emirate, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Gruziju, Madjarsku, Italiu, Izrael, Lituaniju, Liban, Severnu Makedoniju, Norvesku, Poljsku, SAD, Srbiju, Svetsku, Slovakiju, Sloveniju, Švajcarsku, Taivan, Tursku, Tuniziju, Ukrajinu, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Glavne partnerske institucije Stacion – Centra za savremenu umetnost Priština za Letnju školu kao školu 2019 su: National Contemporary Arts Lyon (Francuska), IRWIN group, Cultural Center Rex / Fund b92, (Beograd), Exit Space Project (Skopje), Art House (Skadar), Center for Contemporary Art ZETA (Tirana), Institute for Contemporary Art (Podgorica), Sonemus Association (Sarajevo), Summerfest in Brazil – New York City, Independent Curators International – ICI (New York).

Letnju školu kao školu 2019 je podržana od strane TMU (The Trust for Mutual Understanding), Ambasade SAD-a na Kosovu, Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnologije Republike Kosovo, Ured predsednika Kosova, Friedrich-Ebert-Stiftung ured za Kosovo, ERSTE fondacije, Manifesta Fondacija, Nacionalni savet za umetnost, Singapur, Nacionalne galerije Singapura, Ministarstva kulture, omladine i sporta Republike Kosovo, Ambasade Slovenije u Prištini, Opštine Priština, Culture for Change – projekta finansiranog od strane EU, implementiranog od strane Multimedia Centra i Goethe-Instituta, Mreže nezavisnih institucija umetnosti i kulture – RRIPAK, X-Print i DZG.

Image credits: Franc Ashiku, Mueji i të rejave, 1969, tempera on paper, 99 x 70cm.
Design: DZG.

https://www.facebook.com/stacion.org/
https://www.facebook.com/info.at.stacion.org/
https://www.instagram.com/stacion_cca_prishtina/
https://twitter.com/stacioncca
https://www.youtube.com/channel/UCBl4sVW0ykZo_10MGcW516Q

#summerschoolasschool

www.stacion.org

Details

Start:
August 5, 2019 @ 7:00 pm
End:
August 21, 2019 @ 10:00 pm

Organizer

School of Stacion Center for Contemporary Art Prishtina

Venue

Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina
Henrik Bariç 23, 10000 Pristina
Prisht, Kosovo
+ Google Map