Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Kubrick 101 / The Week of Stanley Kubrick

November 12, 2018 @ 8:00 pm - November 16, 2018 @ 11:30 pm

Free

KUBRICK 101
12, 13, 15 dhe 16 nëntor 2018, 20:00h
Lokacioni: Kino ARMATA
Hyrja: FALAS

American Corner Prishtina dhe Kino ARMATA, hapësira publike në Prishtinë që promovon kulturë alternative dhe dialog shoqëror, ka kënaqësinë të njoftojnë për bashkëpunimin përmes së cilit do të shfaqen disa prej punëve më të rëndësishme dhe relevante të autorëve amerikan para publikut të Prishtinës dhe Kosovës. Ky projekt përkrahet nga Ambasada e Shteteve të Bashkuara në Kosovë.

Filmat nga seria ‘Kubrick 101′, me regji të Stanley Kubrick, do të shfaqen në Kino ARMATA më 12, 13, 15 dhe 16 nëntor dhe përfshijnë:

E hënë, 12 nëntor, 20:00h
“Dr. Strangelove” (1964), 94 min.
Regjisor: Stanley Kubrick

E martë, 13 nëntor, 20:00h
“2001: A Space Odyssey” (1968), 142 min.
Regjisor: Stanley Kubrick

E enjte, 15 nëntor, 20:00h
“A Clockwork Orange” (1971), 136 min.
Regjisor: Stanley Kubrick

E premte, 16 nëntor, 20:00h
“Barry Lyndon” (1975), 187 min.
Regjisor: Stanley Kubrick

Në kuptim si akademik ashtu edhe joformal, 101 përcakton faktet bazike të lidhura me një fushë ose çështje të caktuar. Gjatë 101, ARMATA shndërrohet në fushë mësimi për fillestarë dhe entuziastë, duke ofruar këndvështrim të freskët mbi disa prej filmave dhe autorëve më me ndikim të kohës sonë.

Stanley Kubrick (1928 – 1999) ishte regjisor, skenarist dhe producent amerikan. Ai shpesh citohet si njëri ndër regjisorët më të mëdhenjë dhe më me ndikim në historinë e kinemasë. Filmat e tij, të cilët ishin kryesisht adaptime të romaneve ose tregimeve të shkurta, mbulojnë zhanre të shumta dhe njihen për realizëm, humor të zi, kinematografi unike, dizajne të ndërlikuara të sheshxhirimeve dhe përdorim evokativ të muzikës. Perfeksionist i devotshëm, Kubrick kishte kontrollë mbi pjesën më të madhe të procesit filmik, prej regjisë dhe tekstit deri te montazhi, duke hulumtuar deri në detaje filmat dhe skenat e improvizuara dhe duke punuar në koordinim të ngushtë me aktorët dhe bashkëpunëtorët tjerë. Derisa shumica e filmave të Kubrick ishin kontroverzë dhe nuk u pritën mirë pas daljes—posaçërisht A Clockwork Orange (1971), të cilin Kubrick e tërhoqi nga distribuimi në Britani të Madhe pas sulmit medial—shumica u nominuan për Oscar, Golden Globe, ose BAFTA Awards, dhe më vonë u rivlerësuan nga kritika. Filmi i tij i fundit, Eyes Wide Shut, u përfundua shkurt para vdekjes së tij në vitin 1999 në moshën 70-vjeçare.

IN-DEPTH BIOGRAPHY: http://sensesofcinema.com/2002/great-directors/kubrick/

Të gjitha filmat do të shfaqen në gjuhën angleze dhe hyrja është falas. Kino ARMATA përkrahet nga Komuna e Prishtinës dhe gjindet në Rr. Brigada e Kosovës, prapa amfiteatrit të Sheshit Zahir Pajaziti.

————————

KUBRICK 101
12, 13, 15 and 16 November 2018, 20:00h
Location: Kino ARMATA
Entrance: FREE

American Corner in Prishtina and Kino ARMATA, a public space in Prishtina that promotes alternative culture and social dialogue, announce a new partnership bringing to Prishtina and Kosovo audiences some of the most important and relevant works of American auteurs. This project is supported by the United States Embassy in Kosovo.

Films from the ‘Kubrick 101’ series, directed by Stanley Kubrick, will be screened at Kino ARMATA on 12, 13, 15 and 16 November 2018 and include:

Monday, 12 November, 20:00h
“Dr. Strangelove” (1964), 94 min.
Director: Stanley Kubrick

Tuesday, 13 November, 20:00h
“2001: A Space Odyssey” (1968), 142 min.
Director: Stanley Kubrick

Thursday, 15 November, 20:00h
“A Clockwork Orange” (1971), 136 min.
Director: Stanley Kubrick

Friday, 16 November, 20:00h
“Barry Lyndon” (1975), 187 min.
Director: Stanley Kubrick

In both academic and colloquial terms, 101 denotes the elementary or basic facts associated with the field or subject specified. During 101, ARMATA becomes a learning ground for the novices and enthusiasts alike, offering fresh insight into some of the most influential movies and filmmakers of our era.

Stanley Kubrick (1928 – 1999) was an American film director, screenwriter, and producer. He is frequently cited as one of the greatest and most influential directors in cinematic history. His films, which are mostly adaptations of novels or short stories, cover a wide range of genres, and are noted for their realism, dark humor, unique cinematography, extensive set designs, and evocative use of music. A demanding perfectionist, Kubrick assumed control over most aspects of the filmmaking process, from direction and writing to editing, and took painstaking care with researching his films and staging scenes, working in close coordination with his actors and other collaborators. While many of Kubrick’s films were controversial and initially received mixed reviews upon release—particularly A Clockwork Orange (1971), which Kubrick pulled from circulation in the UK following a mass media frenzy—most were nominated for Oscars, Golden Globes, or BAFTA Awards, and underwent critical reevaluations. His last film, Eyes Wide Shut, was completed shortly before his death in 1999 at the age of 70.

IN-DEPTH BIOGRAPHY: http://sensesofcinema.com/2002/great-directors/kubrick/

All films will be screened in English language and the entrance is free of charge. Kino ARMATA is supported by Prishtina Municipality and located at Brigada e Kosovës St., behind the amphitheater at the Zahir Pajaziti Square.

Details

Start:
November 12, 2018 @ 8:00 pm
End:
November 16, 2018 @ 11:30 pm
Cost:
Free
Event Category:

Organizers

Kino ARMATA
American Corner Pristina

Venue

Kino ARMATA
Brigada e Kosoves
Prishtina, 10000
+ Google Map