Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Honeyland (2019)

March 11 @ 8:00 pm - 10:00 pm

Kino ARMATA
E mërkurë, 11 mars 2020
20:00h

“Honeyland” (2019)
Regjisorë: Ljubomir Stefanov dhe Tamara Kotevska
Kohëzgjatja: 85 min.
Gjuha: Turqisht
Titra: Shqip, Anglisht
Hyrja: 2 EUR

Thellë brenda një rajoni të izoluar malor të Ballkanit jeton Hatidze Muratova dhe nëna e saj e sëmurë, në një fshat pa rrugë, rrymë dhe ujë të pijshëm. Ajo është e fundita mes shumë kultivuesve të bletëve të egra, që jeton prej mjaltës së paktë të cilën e nxjerrë dhe shet në qytetin më të afërt – gati katër orë ecje prej vendbanimit të saj. Ekzistenca e thjeshtë e Hatidzes trazohet me ardhjen e familjes shëtitëse, me makinat e tyre të zhurmshme, shtatë fëmijë të rrëmujshëm dhe kope bagëtish. Hatidze me optimizëm mirëpret premtimin për ndryshim, por nuk shkon shumë kohë deri në fillmin e konfliktit i cili shpërfaqë tensionin fundamental mes natyrës dhe njerëzimit, harmonisë dhe kaosit, eksloatimit dhe qëndrueshmërisë.

Film debutues nga dokumentuesit Ljubomir Stefanov dhe Tamara Kotevska, Honeyland është punuar si një ep i ekranizuar por duke ndërtuar bashkëveprim intim mes filmbërësve dhe subjektit. Me sens të befasueshëm humori, ky është portret i vështirë por i butë i balansit delikat mes njeriut dhe natyrës, një segment i jetës e cila është në zhdukje, dhe testament i paharrueshëm i qëndrueshmërisë së kësaj gruaje të jashtëzakonshme.

Honeyland ka fituar shpërblime të shumta në festivale evropiane dhe në Shtetet e Bashkuara. Ishte filmi i vetëm që fitoi tri shpërblime të ndryshme në Festivalin e Filmit në Sundance 2019. Ishte i nominuar për Filmin më të Mirë të Huaj si kandidat nga Maqedonia e Veriut, si dhe për Filmin më të Mirë Dokumentar në garën për Oscar 2020, duke u bërë dokumentari i parë në histori që pranoi nominime në të dyja kategoritë.

TRAILER: https://www.youtube.com/watch?v=B27ORUHlp6E

—————————-

Kino ARMATA
Wednesday, 11 March 2020
20:00h

“Honeyland” (2019)
Directors: Ljubomir Stefanov and Tamara Kotevska
Length: 85 min.
Language: Turkish
Subtitles: Albanian, English
Entrance: 2 EUR

Nestled in an isolated mountain region deep within the Balkans, Hatidze Muratova lives with her ailing mother in a village without roads, electricity or running water. She’s the last in a long line of wild beekeepers, eking out a living farming honey in small batches to be sold in the closest city – a mere four hours’ walk away. Hatidze’s peaceful existence is thrown into upheaval by the arrival of an itinerant family, with their roaring engines, seven rambunctious children and herd of cattle. Hatidze optimistically meets the promise of change with an open heart, it doesn’t take long however, before a conflict evolves that exposes the fundamental tension between nature and humanity, harmony and discord, exploitation and sustainability.

The debut feature from documentarians Ljubomir Stefanov and Tamara Kotevska, Honeyland is made with the widescreen sweep of an epic, yet clearly built from an intimate collaboration between filmmakers and subject. With a surprising sense of humor, it’s a tough and tender portrait of thee delicate balance between humankind and nature, an glimpse at a fast disappearing way of life, and an unforgettable testament to one extraordinary woman’s resilience.

Honeyland received numerous prizes at award shows in Europe and the United States. It was the only film to win three different awards at the 2019 Sundance Film Festival. It was nominated for the Best International Feature Film as an entry from North Macedonia, and for the Best Documentary Feature at the 92nd Academy Awards 2020, making it the first documentary in history to receive a nomination in both categories.

Details

Date:
March 11
Time:
8:00 pm - 10:00 pm
Event Category:

Organizer

Kino ARMATA

Venue

Kino ARMATA
Brigada e Kosoves
Prishtina, 10000
+ Google Map